kineski znakovi

Simboli igraju važnu ulogu u kineskoj tradiciji i kulturi. Oni slijede kinesku osobu tijekom njihovog života, od rođenja do smrti. Dakle, ulazak u svijet kineskih simbola omogućuje nam da bolje razumijemo prirodu kineskog naroda.

Kineska tradicija i njihovaa povezanost sa simbolikom u širem smislu seže do antičkih vremena. Sve do danas, Kinezi joj posvećuju veliku pažnju. Oni kupuju talismane i razne amajlije, za koje se smatra da donose sreću, blagostanje i zaštitu od zlih sila. Prema Kinezima, to je simbol za koji se smatra da može uvesti red u svijet, i dopušta nam da živimo po određenim načelima. To je razlog zašto su Kinezi okruženi sa simbolima u svojim kućama,  na poslu, nositi ih posvuda ili uključuju u  logotipe tvrtke. U svijetu kineskih simbola, životinje i boje igraju ključnu ulogu.


Zmajeva dobrota, stalnost kornjače

Kinezi vjeruju u moć tzv. četiri čudesne životinje dobivene iz antičke mitologije: Zmaj, feniks, jednorog i kornjača. 


Zmaj simbolizira sreću i dobrotu. To je jedan od najvažnijih stvorenja u japanskoj mitologiji i vjerojatno jedan od simbola koji se najčešće povezuje s Kinom od strane Europljana. Od početka vremena, zmaj je predstavljao mušku yang energiju i kreativnost. Nošenje talismana posvuda značilo je lakše okruženje pozitivne energije. Zmaj također igra važnu ulogu u tradicionalnim vjenčanim ritualima u Kini. Značenje koje se pridaje zmajevom plesu na Još jedno popularno stvorenje moći u Kini je Phoenix. U kineskoj mitologiji, 


Phoenix je prikazan kao vladar svih ptica. Ona je postala simbol kreposti i milosti, ali prije svega yin energije. Ona se vidi kao utjelovljenje ženstvenosti. Kineski Phoenix zajedno s kineskom zmajem predstavlja savršenu vezu između bračnog para, a također je referenca na yin i yang energiju. Životinja simbol dobrote u Kini je jednorog. Kineska verzija se, međutim, razlikuje od onoga što je poznato u zapadnoj kulturi. On može imati niti jedan, ili dva, ili čak tri roga na glavi. 

Jednorog je također simbol spremnosti bračnog para da imaju djecu. Kornjača je, s druge strane, simbol izdržljivosti, neovisnosti, mudrosti i dugovječnosti. Prema kineskoj tradiciji, kornjača unutar sebe drži tajne Neba i Zemlje. Osim ova četiri nadnaravna stvorenja, kineska simbolika sadrži i druge životinje poput tigra, jelena, ždrala ili lava.


Lav je, prema kineskim uvjerenja simbol snage, veličanstvenosti i sreće. Smatra se kako štiti ljude od zlih sila. Skulpture lava često se viđaju ispred ulaza u važnie zgrade i javnie objekte. Grupacija Tiens također koristi taj simbol u svom brandingu. To je lav s raširenim krilima - Nebeski Lav, koji je simbol snage i slobode.Bijela tuga, crvena sreća

Boje u Kini često simboliziraju drugačije stvari nego u Europi, kako u poslu i društvenim interakcijama. Zato je lako učiniti pogrešnu gestu prilikom darivanja, slanja pisma i poziva i odabiru odjeće za više ili manje svečane prigode. Uzmimo bijelu boju – na Zapadu simbol ječistoće, nevinosti, povezuje se uglavnom s vjenčanjima, i možemo zaokružiti da je se povezuje sa sretnim trenucima. Međutim, u kineskoj tradiciji bijelom opisuju tugu i žalost. 


Za Kineze boja sreće je crvena. To je razlog zašto koriste crvene ukrase tijekom ceremonije vjenčanja. Isto tako, tijekom ostalih obiteljskih svečanosti crvena vrpca s novčićem veže se oko nogu novorođenog djeteta. Boja trake bi trebala donijeti sreću djetetu tijekom njihova života, a novac je namijenjen za zaštitu od zla. U Kini, mjesec dana nakon što se dijete rodi, proslava je organizirana u čast novorođenčeta, u kojem ga gosti daruju crvenim jajima. Ona simboliziraju sklad i sreću. Crvena u Kini također znači odanost i hrabrost, donosi slavu i pomaže održavanju dobrog zdravlja. Dakle, Kinezi vjeruju da je uvijek poželjno imati nešto u crvenoj boji sa sobom


 Igra bojama 

Tijekom kontakata s Kinezima biti oprezni s crnom. U Kini ima dvostruko značenje - i pozitivno i negativno. To može simbolizirati odlučnost, pravednost i nesebičnost dok predstavlja metal. Međutim, može značiti zlo, tajnovitost, lukavost i prijevaru. Ljubičasta je, s druge strane "sigurna" boja, koju Kinezi povezuju s mudrošću i osnaživanjem. Plava, pak, znači čistoći, naivnost i melankoliju. Njena nijansa je, u kineskoj tradiciji, zeleno-plava. To je često povezao s djetinjstvom. Zelena je boja proljeća, života, dinamčnosti, ali također može imati loše konotacije. Na primjer, zelena može biti povezan s nevjerom. U prošlosti je žuta, koja se u zapadnom svijetu - slično kao i crvena - povezuje s bojama Kine, bila carska boja. Dodjeljivana je isključivo carskim obiteljima, što simbolizira moć i bogatstvo. Kasnije, njena je upotreba postala češća, ali današnjoj Kini više nije toliko jednoznačna. Dok pričamo o simbolima u Kini, moramo imati na umu da je Kinezi učestalo redefiniraju. Iako tradicija ima veliku važnost, utjecaj Zapada u poslovnom svijetu, kulturnim i političkim interakcijama, ona utječe na kineski svakodnevni život. Iako je tradicija velika vrijednost postoji, zapadni svijet prožima poslovanja, kulturne i političke interakcije, utječe na kinesko svakodnevni život. Za naglasiti je da iznimke od pravila postoje, kada Kineska mlada obuče bijelo, a globalna kineska kompanija nosi logo u bojama pozitivnim u Europi.